Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uključena je u neintervencijsko ispitivanje pod nazivom Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe, koje se provodi na razini Europske unije u sklopu projekta vACCine covid-19 monitoring readinESS (ACCESS). Naručitelj ispitivanja je Europska agencija za lijekove. Riječ je o prospektivnom intenzivnom praćenju cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje omogućuje prikupljanje podataka o cjepivima, uključujući podatke o nuspojavama nakon cijepljenja, njihovom tijeku i ishodu, težini i ozbiljnosti te potencijalnim čimbenicima rizika, izravno od cijepljenih osoba u gotovo stvarnom vremenu. Prikupljanje podataka o cjepivima protiv bolesti COVID-19 nakon stavljanja u promet od iznimne je važnosti za kontinuirano praćenje njihovih sigurnosnih profila.

U Republici Hrvatskoj u ispitivanje se mogu uključiti sve cijepljene osobe, najkasnije šest dana nakon primitka prve doze cjepiva, neovisno o cjepivu koje su primile.

 Ispitivanje se provodi putem upitnika dostupnih putem informacijskog sustava HALMED-a pod nazivom OPeN, u sklopu kojeg je moguće i elektroničko prijavljivanje sumnji na nuspojave.

Za korištenje sustava potrebno je provesti registraciju i kreirati korisnički račun na temelju jedinstvenog broja zdravstvenog djelatnika ili dodijeljenog registracijskog broja i važeće adrese elektroničke pošte.

 Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ispitivanju, a nemate dodijeljen registracijski broj, molimo vas da nam se obratite na ispitivanje.COVID-19@halmed.hr i pošaljete potrebne podatke (ime i prezimeOIB i e-mail). Potom ćete putem e-pošte zaprimiti registracijski broj i upute za pristup informacijskom sustavu OPeN.

Sustavu OPeN možete pristupiti putem poveznice https://open.halmed.hr.

Nakon registracije i potom prijave u sustav OPeN, upitniku može pristupiti u dijelu Nuspojave odabirom opcije “COVID-19” iz padajućeg izbornika..

Uključivanjem u ispitivanje značajno ćete pridonijeti prikupljanju podataka o cjepivima protiv bolesti COVID-19, što će biti od iznimne važnosti za daljnju ocjenu i nova saznanja o sigurnosnom profilu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Detaljnije informacije o ispitivanju dostupne su na internetskim stranicama HALMED-a (www.halmed.hr).

 

Zahvaljujemo vam na suradnji i stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

S poštovanjem,

 

Odsjek za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju

Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH

Ksaverska cesta 4

10 000 Zagreb

www.halmed.hr

Comments are closed.